لوچ ماهی تاج دار پارسی
  • نام فارسی لوچ ماهی تاج دار پارسی
  • نام انگلیسی Paracobitis persa Freyhof, Esmaeili, Sayyadzadeh & Geiger
  • ویژگی های کلیدی وجود يک نوار واضح غير منظم در ناحيه ميانی-جانبی بدن، تاج کوتاه (غير مرتفع)، عدم رسيدن کامل لوله سوراخ بينی جلويی به سوراخ عقبی بينی وقتی که به سمت عقب برگشت داده شود، از ويژگی های کليدی متمايز کننده اين گونه است. دو شکلی جنسی در آن گزارش نشده است.
  • وضعیت حفاظتی لوچ ماهی تاج دار پارسی بومزاد ايران و استان فارس بوده و بنا به دلايلي از جمله پراکنش بسيار بسيار محدود، زيستگاه منحصر به فرد، خشکسالی و کم آبی، پايين بودن فراوانی جمعيت اين گونه در زيستگاههای موجود، حفظ و مراقبت از اين گونه و زيستگاههای آن بسيار لازم و ضروری بنظر می رسد(Esmaeili et al., 2006; Esmaeili et al., 2009). لوچ ماهی تاج دار پارسی گونه ای آسيب پذير در ايران و استان فارس محسوب می شود و با توجه به فاکتورهای تهديد کننده ذکر شده جمعيت های آن در زيستگاه ها به شدت در معرض تهديد است. اجرای برنامه حفاظتی و مديريتی جهت جلوگيری از کاهش اندازه جمعيت کنونی آن ضروری است. پيشنهاد می گردد زيست شناسی و اکولوژی آن در استان فارس با ملاحظات حفاظتی مورد بررسی قرار گيرد. اين ماهی بوسيله IUCN مورد ارزيابی قرار نگرفته است(IUCN, 2015) ولی ممکن است در فهرست CR(بشدت در خطر انقراض) قرار گيرد.
  • زیستگاه و پراکنش لوچ ماهی تاج دار پارسی تا کنون تنها از رود خانه های سيوند و کر (حوضه کر) جمع آوری شده و در زیستگاههایی با جریان آب نسبتا تند تا کند و شفاف با بستری سنگ ريزه ای و قلوه سنگی یافت می شود.