کپور قره آغاج
  • نام فارسی کپور قره آغاج، کپور قره آغاج، بوتک قره آغاج، لوتک قره آغاج
  • نام انگلیسی Cyprinion tenuiradius
  • ویژگی های کلیدی پراکنش و خار ضعيف باله پشتی لوتک قره آغاج آن را از ساير گونه های اين جنس متمايز می سازد. خار باله پشتی در Cyprinion macrostomumداراي دندانه های توسعه يافته در طول خار از جمله در نوک خار است.
  • وضعیت حفاظتی با توجه به اينکه کپور قره آغاج بومزاد استانهای فارس و بوشهر بوده و تنها در حوضه رودخانه های مند و هله (پرسيس) يافت می شود و با توجه به خشکسالی های اخير، تخريب زيستگاه و آلودگی های زيست محيطی اجرای برنامه حفاظتی و مديريتی جهت جلوگيری از کاهش اندازه جمعيت کنونی آن ضروری است. پيشنهاد می گردد زيست شناسی و اکولوژی کپور قره آغاج مورد بررسی قرار گيرد. اين گونه تا کنون توسطIUCNمورد بررسی قرار نگرفته است(IUCN, 2015).
  • زیستگاه و پراکنش اين گونه ازحوضه های رودخانه کر، درياچه مهارلو و پرسيس گزارش شده است (Abdoli, 2000). در نمونه برداری های اخير از حوضه پرسيس (حوضه مند، هله، کل، رودخانه های قره آغاج، شاپور، رودخانه شيرين جره)، بالادست حوضه مهران (چشمه انجيربند علاءمرودشت) جمع¬آوری گرديد (Teimori, 2006). جمعيت های دو ناحيه بالادست (رودخانه شاپور) و پايين دست حوضه هله (شهرستان برازجان) ويژگی های متفاوتی را در برخی از خصوصيات مريستيک از خود نشان می دهند. بنظر می رسد شيب ارتفاعي خيلي زيادي که بين اين دو ناحيه وجود دارد در بروز چنين تغييرات بی تاثير نباشد. جمعيت های موجود در رودخانه شاپور از نظر بعضی ويژگی های مورفولوژيکی به گونهC. macrostomum و در بعضی از ويژگی های ديگر به C. tenuiradius¬شباهت دارند.